Att få sin personal att motionera kan påverka både den enskilda prestationen men även sammanhållningen i teamet vilket i sin tur kan leda till ökad framgång för hela företaget. Många har nog hört talas om ett friskvårdsbidrag
som anställda kan få för att betala för motion eller annan friskvård. Men det finns även något som kallas för naturaförmån. Det är ett alternativ för att bekosta anställdas motion eller friskvård. I det här inlägget redogör vi för vilka krav som finns för att det ska vara en naturaförmån. Även vad som gäller skattemässigt och om det finns några beloppsgränser att förhålla sig till. Informationen i det här blogginlägget riktar sig främst till företagare som vill erbjuda sig själv - i egenskap av anställd - eller sina andra anställda friskvård och motion.
Vadär en naturaförmån?
För att en naturaförmån ska klassas just som en naturaförmån krävs följande:
Arbetsgivaren betalar aktiviteten direkt.
Det innebär att anställda inte ska göra något utlägg för att betala aktiviteten - utan betalningen ska ske direkt från arbetsgivaren. Om det till exempel gäller en fakturabetalning ska fakturan skickas till företaget och arbetsgivaren direkt.
Arbetsgivaren bestämmer aktiviteten.
Ofta kan det vara om det på arbetsplatsen finns ett gym eller om arbetsgivaren disponerar eller abonnerar annan typ av lokal.
De anställda får inte välja annan anläggning eller aktivitet.
Om de anställda erbjuds gymkort på ett visst angivet gym eller klippkort på till exempel tennis eller squash på en specifik anläggning är de det som gäller.
Förmånen ska vara “av mindre värde”.
För naturaförmånen finns det dock inget fastställt maxbelopp. Det är på grund av att priser kan variera orter emellan samt att det kan vara svårt att fastställa ett marknadsvärde på anläggningar som finns i anslutning till arbetsplatsen.
Förmånen ska vara “av enklare slag”.
Det innebär att aktiviteten inte ska kräva dyrare anläggningar och kringredskap. Skatteverket uppger fallskärmshoppning som en aktivitet som inte
anses vara “av enklare slag”.
Erbjuds samtliga anställda fritt inträde till ett gym - som inte är av lyxigare slag där det erbjuds till exempel handdukar och träningskläder - anses det vara en aktivitet “av enklare slag och mindre värde” och kan därför klassas som en skattefri naturaförmån.
Finns det anställda på olika orter i företaget så kan motionsarrangemangen se lite olika ut. Har arbetsplatsen på en ort ett gym att tillgå ska även anställda på andra orter - där gym inte finns i lokalerna - erbjudas någon form av motion motsvarande det den övriga personalen erbjuds.
Varför är det viktigt att ha koll på vad en naturaförmån är?
Det är viktigt att ha koll på vad en naturaförmån är för att du som företagare ska kunna erbjuda dina anställda - och dig själv - det mest förmånliga kopplat till just friskvård och motion. Du kan även göra det rätt för dig då du kan ha koll på reglerna kring beskattningen och kan därför hålla dig inom reglerna för att behålla förmånen skattefri - vilket ofta är det som eftersträvas. Läs vidare så får du ta del av ett hett tips där du kan få ännu mer friskvård - helt skattefritt!
Tips!
Visste du att det även är möjligt att kombinera ett friskvårdsbidrag och en naturaförmån? Du kan alltså ta del av och erbjuda dina anställda både en naturaförmån och utöver det även ett friskvårdsbidrag om max 5 000 kr. Det kan vara lite snårigt för att verkligen hålla det skattefritt. Nedan redogör vi för ett exempel som kommer från Skatteverket som garanterat kommer vara skattefritt!
Om arbetsgivaren erbjuder alla anställda en naturaförmån i form av tillgång till en specifik gymanläggning så kan arbetsgivaren även utöver denna förmån erbjuda samtliga anställda ett friskvårdsbidrag för aktiviteter utanför arbetsplatsen om max 5 000 kronor. Denna kombination blir helt skattefri för de anställda och ingen förmånsbeskattning behöver tillämpas.
Ytterligare ett tips är att redogöra för vad som gäller för friskvårdsbidraget och naturaförmånen i en personalhandbok eller policy för att det tydligt ska finnas nedskrivet vad som gäller. På så vis kan även de anställda känna sig säkra på att de får samma erbjudande som alla andra på företaget.
Sammanfattning
Är du en företagare som högt värdesätter välmående och motion och vill underlätta för dina anställda att verkligen få möjligheten att må bra rekommenderar vi dig att använda friskvårdsbidraget, naturaförmåner eller varför inte båda delarna om den möjligheten finns!
Var alltid noga med att följa de regler som finns för att hålla naturaförmånen skattefri. Håll dig till en anläggning och specifik aktivitet och erbjud alla anställda samma naturaförmån. Se även till att du som arbetsgivare betalar för naturaförmånen direkt. Slutligen - lägg Skatteverkets “av mindre värde och enklare slag” på minnet! Behöver du hjälp eller vägledning kring vad du kan erbjuda dina anställda eller hur du som egenföretagare kan nyttja förmånerna är du - som alltid - varmt välkommen att höra av dig till oss!
I det här blogginlägget går vi igenom vad du behöver tänka på, varför det är viktigt att känna till brytpunkterna för lön samt att vi ger dig användbara tips för att hitta rätt nivå just för dig!
I det här blogginlägget dyker vi ned i hur prissättningen fungerar och vilka faktorer som påverkar kostnaden. Vi kommer även att presentera vår nya priskalkylator, som kan hjälpa dig att få en tydligare bild av vad du kan förvänta dig att betala om du skulle anlita oss.
I det här blogginlägget kommer vi gå igenom vad tjänsten erbjuder och du kommer även själv kunna använda en räknesnurra för att vrida och vända på siffrorna för att se hur det skulle kunna se ut för dig.