När man tar steget att starta ett aktiebolag är en viktig och nödvändig del av processen att tillskjuta aktiekapital till bolaget. Det här kapitalet representerar i grund och botten företagets ekonomiska grund. Det är avgörande för ägarna att få aktier som bevis för deras ägande i bolaget.
Sedan 2020 är det minsta tillåtna aktiekapitalet för privata aktiebolag 25 000 kronor. För publika aktiebolag är det istället 500 000 kronor som gäller. Aktiekapital kan tillskjutas på olika sätt. Antingen genom kontanta medel eller genom att överföra tillgångar eller egendom - som kallas apportegendom - till bolaget.
När det gäller aktiebolag är aktieägarnas personliga ansvar för företagets skulder och andra förpliktelser generellt sett begränsat till det aktiekapital som de har investerat. Med andra ord innebär det här att om företaget hamnar i ekonomiska svårigheter, kommer ägarnas personliga tillgångar i regel vara skyddade och inte användas för att täcka företagets skulder utöver deras insatta aktiekapital.
Det finns omständigheter som kan göra att aktieägarna blir ansvarig för bolagets åtagande men i det fall har ägaren agerat oförsiktigt eller oriktigt i enlighet med lagar och regler.
När aktiekapitalet har överförts till företagets bankkonto utfärdar banken normalt ett likvidintyg som fungerar som ett officiellt bevis på att inbetalningen avser aktiekapital. Det här intyget skickas sedan till Bolagsverket.
Många tror att man förbrukar aktiekapitalet om man på företagskontot går under beloppet för aktiekapitalet - till exempel 25 000 kronor. Det stämmer dock inte. Här räknas även de tillgångar som finns i företaget. En regel som finns är att man inte får förbruka mer än 50 % av aktiekapitalet - det är då företaget hamnar på obestånd.
Om styrelsen misstänker att halva aktiekapitalet är förbrukat ska det upprättas en kontroll- och balansräkning. Det man gör då är att räkna ihop de tillgångar som finns i företaget. Om det då visar sig att företaget är på obestånd finns det två steg att följa:
Minska aktiekapitalet. För dig som startade ditt bolag tidigare än 2020 finns det möjlighet till att sänka aktiekapitalet. På så vis kan du få mer pengar i fickan eller på företagskontot, fritt till att exempelvis investera.
Håll dig uppdaterad. Reglerna kring aktiekapital uppdaterades ganska nyligen - 2020. Men över tid kan de komma att ändras igen. Håll dig informerad om eventuella ändringar i lagar och föreskrifter som påverkar ditt företags aktiekapitalstruktur.
Dokumentation och arkivering. Se till att du noggrant dokumenterar alla transaktioner som påverkar aktiekapitalet och att du arkiverar nödvändiga handlingar på ett säkert sätt. Det här kommer att vara till stor hjälp vid revisioner och vid behov av att visa efterlevnad av regler.
Natural Numbers