Blog Layout

Skillnaden mellan redovisningskonsult och revisor

Micaela Steger

4 minuters läsning


I företagsvärlden finns det två yrkesgrupper som spelar en avgörande roll när det gäller att hantera ekonomiska frågor och säkerställa företags redovisning. De kan även hjälpa företag att följa de lagar och regler som finns. Vi pratar om redovisningskonsulter och revisorer. De här två yrkena förväxlas ofta - men de har olika roller och ansvarsområden. I det här blogginlägg kommer vi berätta mer om skillnaden mellan en redovisningskonsult och en revisor, varför det är viktigt att känna till den här skillnaden samt ge några tips och kom ihåg för när du behöver deras tjänster.
 

Redovisningskonsult och revisor

För att förstå skillnaden mellan en redovisningskonsult och en revisor är det viktigt att först definiera deras respektive roller och uppgifter.


En redovisningskonsult hjälper företag att hantera och rapportera sina ekonomiska transaktioner. Deras uppgifter kan variera men inkluderar ofta löpande redovisning, årsbokslut, årsredovisning, deklarationer och att hantera skatteinbetalningar. Det kan även handla om företagsrådgivning och skatteplanering. Redovisningskonsulter fokuserar med andra ord på att föra en kontinuerlig och noggrann redovisning av företagets ekonomi och hjälper företag att upprätthålla god ekonomisk hälsa.


Det finns även en yrkesgrupp som kallas auktoriserad redovisningskonsult. Till skillnad från en redovisningskonsult finns det här lite krav för att få kalla sig auktoriserad. Det handlar bland annat om utbildning och erfarenhet inom yrket. Att vara auktoriserad säkerställer alltså att rätt kunskap finns - en kvalitetsstämpel helt enkelt!


En revisor däremot är en oberoende person som granskar och bedömer företagets förvaltning och redovisning. Detta för att säkerställa att allt är rättvisande och överensstämmer med gällande redovisningsstandarder och lagar. Revisorer är ansvariga för att utvärdera företagets interna kontroller, verifiera transaktioner och ge en opartisk rapport om företagets ekonomiska ställning. Deras huvudsakliga mål är att ge förtroende åt företagets intressenter- däribland aktieägare och myndigheter.


Det finns även auktoriserade revisorer. Samma sak gäller här. De har en gedigen utbildning och praktisk arbetslivserfarenhet. De behöver även få godkänt på ett kunskapsprov - det är Revisionsinspektionen som ansvarar för detta.


Varför är det viktigt att veta skillnaden mellan en redovisningskonsult och en revisor?


Det är avgörande att förstå skillnaden mellan en redovisningskonsult och en revisor eftersom de har olika roller och ansvarsområden. I vissa fall kan det vara nödvändigt att anlita både en redovisningskonsult och en revisor - men ibland räcker det med en redovisningskonsult.


Här kommer några exempel på tillfällen då du kanske funderar på om du ska anlita en redovisningskonsult eller en revisor:


  • “Jag sköter bokföringen själv men skulle önska att någon kollar igenom det så allt ser rätt ut” = Redovisningskonsult: kontakta oss!


  • “Jag vill få hjälp med den löpande redovisningen” = Redovisningskonsult: kontakta oss!

  • “Det har uppstått revisionskrav i mitt bolag” = Revisor: kontakta oss så hjälper vi dig att välja en!


  • “Jag är sugen på att starta ett AB, vem kan hjälpa mig?” = Redovisningskonsult: kontakta oss!


  • “Det har uppstått revisionskrav i mitt bolag och jag behöver hjälp med bokföringen” = Revisor och redovisningskonsult: kontakta oss!


Tips och kom ihåg!

I vissa fall kan det finnas krav på att ett företag behöver en revisor. Sedan 2010 gäller det främst större företag. När företaget i fråga uppfyller minst två av nedan punkter (för vart och ett av de två senaste räkenskapsåren) uppstår kravet på att anlita en revisor:


  • Mer än 3 miljoner i nettoomsättning.
  • Fler än 3 anställda i medeltal.
  • Mer än 1,5 miljoner i balansomslutning.


Det är okej att anlita en revisor även om företaget inte uppfyller kraven för det. Vi menar dock att det då är bättre att satsa på att anlita en redovisningskonsult - eftersom revisorer ofta är dyrare.


Sammanfattning

Skillnaden mellan en redovisningskonsult och en revisor är viktig att förstå för att säkerställa rätt ekonomisk hantering och efterlevnad av lagar och regler. Redovisningskonsulter fokuserar på att hantera och rapportera företagets ekonomiska transaktioner, medan revisorer utför oberoende granskningar av företaget. Genom att känna till skillnaden kan du som företagare anlita rätt yrkesgrupp för företagets specifika behov och säkerställa en effektiv och korrekt hantering för dig och ditt företag.

Om du önskar hjälp av en redovisningskonsult är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi har även en auktoriserad redovisningskonsult och jobbar hela tiden för att alla våra anställda ska få den kvalitetsstämpeln. Vår vision är ett enkelt och hållbart småföretagande - där alla är vinnare. Så om du är en småföretagare som vill göra mer av det du brinner för - och mindre av allt annat - så är vi rätt byrå för dig!

Inlägget publicerades 2023-09-30.
Kontakta oss
By Micaela Steger 30 Apr, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att tipsa om vilka privata kostnader företaget kan bekosta och även kika på varför det är så viktigt att ha koll på vad företaget kan betala och inte.
By Micaela Steger 31 Mar, 2024
I det här blogginlägget går vi igenom vad ett lagerbolag är samt att vi kikar på vilka skillnader som finns jämfört med att starta ett bolag från scratch. Vi delar även några användbara tips och kom ihåg för den som känner sig sugen på att köra igång!
By Micaela Steger 29 Feb, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att ta en närmare titt på Inkomstdeklaration 1 och varför det är viktigt att ha koll på vilka avdrag du kan göra för att optimera din skattesituation.
Share by: