Kostnad
Att en anställd medför en kostnad för företaget är vi nog alla medvetna om - men det man kanske inte förstår är hur stor kostnaden faktiskt blir. Personalkostnader är vanligtvis ett företags största utgiftspost. Men hur ska du då räkna för att kunna avgöra om du har råd att anställa en person?
Kostnaden för en anställd är inte bara en bruttolön - utan du måste även räkna med nedan poster:
Här kommer ett räkneexempel på vad kostnaden skulle kunna bli:
Total kostnad per månad: 52 997 kronor.
Du behöver göra en egen kalkyl och räkna på just dina förutsättningar och villkor - men i sutändan brukar det landa i att en anställd kostar företaget cirka 1,5 gånger den avtalade månadslönen. Om vi då gör ett räkneexempel för det utifrån en bruttolön på 35 000 kr så ser det ut enligt nedan:
35 000 * 1,5 = 52 500 kronor
Ovan beräkning, med hänsyn till hur mycket intäkter den anställda väntas kunna dra in till företaget, blir en bra grund för att avgöra om just ditt företag har råd att anställa en person eller inte.
Arbetsgivarregistrering
Alla företag som betalar ut lön för utfört arbete till en person måste registreras som arbetsgivare. Registreringen görs på verksamt.se. Det bästa är att göra det digitalt eftersom det oftast går snabbare och är bättre för miljön. Men det finns även möjlighet att skicka in en pappersblankett. Här finner du en länk till sidan där du kan logga in och sedan göra registreringen. Vid registreringen är det några frågor du måste kunna besvara, vi listar dem nedan:
Notera att det inte behöver vara några exakta siffror utan bara ett antagande av hur det kommer se ut. Skriv som du tror - och blir det sedan på något annat vis så är det helt okej.
När registreringen är klar behöver du komma ihåg att varje månad lämna in en arbetsgivardeklaration. I den redovisar du de löner och förmåner som du betalat ut. Den ska göras senast omkring den 12:e månaden efter utbetalning - då ska du även betala in skatt och arbetsgivaravgifter till Skatteverket. Det är på din företagssida hos Skatteverket som du lämnar arbetsgivardeklarationen. Här kan du
logga in för att lämna in en arbetsgivardeklaration
För en första anställd finns det ett stöd företaget i många fall kan ta del av. Det kallas för växa-stödet och innebär att företaget i upp till 24 månader betalar en sänkt arbetsgivaravgift för den anställda. För att få ta del av stödet är det vissa kriterier som måste uppfyllas - du kan läsa mer om dessa i vårt blogginlägg om just växa-stödet!
En annan viktig faktor som är bra att tänka på vid alla nyanställningar är rekryteringen. Det kan bli mycket kostsamt med en felrekrytering eftersom det kostar både tid och pengar. Gör därför ett grundligt arbete när det är dags att rekrytera en person - kanske till och med ta hjälp av ett rekryteringsföretag. Men om du väljer att sköta det själv är det framför allt viktigt att du själv först specificerar vad du efterfrågar - vilka kompetenser och egenskaper skulle du önska hos en anställd? Kommer du ha tid att lära upp en person med mindre kunskap än dig? Behöver du någon med mycket erfarenhet? Vilka roller ska ni ha när ni nu kommer vara två personer på företaget?
Har du möjlighet att anställa en yngre person - som kanske inte har lika mycket erfarenhet och kanske behöver lite mer stöd och guidning så kan det vara ett fördelaktigt alternativ. Först och främst får du in en troligtvis ganska nyutbildad person som kan ha med sig mycket aktuell kunskap som du kan ha användning för. Sedan gäller en nedsättning av arbetsgivaravgifter för yngre personer födda 1999–2003 vilket innebär att företaget endast behöver betala 19,73% i arbetsgivaravgifter på lön upp till 25 000 kr.
Kostnad för arbetsgivaravgifter med en lön på 35 000 kronor:
Natural Numbers