Blog Layout

Hur mycket ska jag fakturera i timmen?

Micaela Steger

5 minuters läsning


Att fakturera som konsult är en viktig del av att driva en framgångsrik verksamhet. Som konsult är det avgörande att sätta rätt pris på dina tjänster för att säkerställa att du får betalt för din kunskap och tid. I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom hur du ska tänka kring prissättning som konsult, varför det är viktigt att räkna på rätt sätt, samt ge några tips och kom ihåg kring vilket timpris som är bäst för dig och ditt företag.
 

Fakturera som konsult

En viktig aspekt av att fakturera som konsult är att sätta rätt pris per timme för dina tjänster. Det är viktigt att balansera konkurrenskraftiga priser med värdet av din expertis och erfarenhet. Du kan börja med att göra en marknadsundersökning samt ta hänsyn till faktorer som din erfarenhetsnivå, branschstandarder och regionens prissättning för att fastställa ditt timpris. Men för att säkerställa att du sätter ett pris som matchar det du vill uppnå kan du ställa dig följande frågor


  1. Hur stor bruttolön vill du kunna ta ut varje månad?
  2. Vilka fasta kostnader - utöver lönekostnader - finns det? Det kan till exempel vara lokalkostnader eller kostnader för programvaror.


Vi kikar på ett räkneexempel:


  • Bruttolön (lön före skatt): 45 000 kronor.
  • Fasta kostnader: 14 000 kronor.
  • Semester: 25 dagar.
  • Pensionsavsättning: 4,5% - 30% på lönedelar över 46 438 kr (2023).


Med dessa förutsättningar skulle du behöva fakturera drygt 84 000 kronor per månad för att gå plus minus noll. Men för att företaget ska bli lönsamt vill vi såklart gå med vinst - så förslagsvis kan vi höja det beloppet till 88 000 kronor per månad.


Men nu behöver vi även ta hänsyn till din debiteringsgrad. Det är sällan du som småföretagare som jobbar heltid kan fakturera alla åtta timmar per dag. En riktlinje brukar vara att ligga på en debiteringsgrad på 70% - resterande tid kan gå till att sköta administrationen eller vid kundmöten. När man jobbar heltid arbetar man i snitt 167 timmar per månad - men då ska vi sänka den siffran till 70% som är debiteringsgraden - det blir alltså 117 timmar. Då kan vi räkna fram ett rimligt timpris enligt nedan: 


88 000 / 117 ≈ 752


Ditt lägsta timpris skulle då vara 752 kr/h. För att själv räkna lite på det kan du använda det här kalyleringsverktyget.



Varför är det viktigt att räkna på timpriset?

Att räkna på rätt sätt är avgörande för att säkerställa att du får betalt för ditt arbete och att din verksamhet är lönsam. Här är några skäl till varför det är viktigt att räkna rätt:


  • Säkerställa att du täcker dina kostnader. Genom att räkna på rätt sätt kan du identifiera alla relevanta kostnader i dina prissättningar. Detta innefattar kostnader för material, arbetskraft och eventuella företagsrelaterade utgifter. Att täcka dina kostnader är avgörande för att upprätthålla en hållbar verksamhet.


  • Optimera din vinstmarginal. Genom att göra en noggrann kalkyl över dina kostnader och sätta rätt pris på dina tjänster kan du optimera din vinstmarginal. Det innebär att du kan maximera intäkterna samtidigt som du säkerställer att du får betalt för den tid och kunskap du investerar i ditt arbete.


  • Bygga en trovärdig och konkurrenskraftig verksamhet. Genom att ha en väl genomtänkt prissättningsstrategi och räkna på rätt sätt kan du bygga upp en trovärdig och konkurrenskraftig verksamhet. Att erbjuda rätt pris för din expertis och leverera kvalitativt arbete kommer att stärka ditt rykte och attrahera fler kunder.


Tips och kom ihåg!

Marginal. Tänk på att du har räknat fram ditt minimipris. Alltså det belopp du ska ta betalt per timme för att du inte ska gå minus. Sedan är det ju önskvärt att gå med vinst. Då kan du till exempel ta dig en kik på dina konkurrenter inom samma bransch. Viktigt att tänka på då är dock att du kanske är nystartad och din konkurrent som tar ett högre pris är gammal i branschen och kan därför ta ett högre pris. Anpassa timpriset efter dina förutsättningar.


Debiteringsgraden. För en konsult är tid pengar och då är det bra att kunna ha en så hög debiteringsgrad som möjligt. Se till att effektivisera ditt arbete i största möjliga mån - finns det saker att automatisera? Kan du lämna ifrån dig delar av arbetet till någon annan?


Lönebarometer. Slutligen vill vi tipsa om Cool Companys lönebarometer. Kika gärna in här och skaffa inspiration till din egen prissättning.


Sammanfattning

Att fakturera som konsult är en viktig aspekt av att driva en framgångsrik verksamhet. Genom att sätta rätt pris och räkna på rätt sätt kan du säkerställa att du får betalt för din tid och kunskap. Med hjälp av det här blogginlägget hoppas vi på att du inspirerats och fått hjälp under din process för en bra prissättning så att du kan bygga en konkurrenskraftig och framgångsrik konsultverksamhet.

Om du önskar öka din debiteringsgrad så kan våran byrå vara ett bra alternativ för dig. Vi kan avlasta dig med det mesta som har med redovisning och lön att göra. Tveka inte att höra av dig till oss om du vill veta mer om vår verksamhet och hur vi jobbar!

Inlägget publicerades 2023-08-31.
Kontakta oss
By Micaela Steger 30 Apr, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att tipsa om vilka privata kostnader företaget kan bekosta och även kika på varför det är så viktigt att ha koll på vad företaget kan betala och inte.
By Micaela Steger 31 Mar, 2024
I det här blogginlägget går vi igenom vad ett lagerbolag är samt att vi kikar på vilka skillnader som finns jämfört med att starta ett bolag från scratch. Vi delar även några användbara tips och kom ihåg för den som känner sig sugen på att köra igång!
By Micaela Steger 29 Feb, 2024
I det här blogginlägget kommer vi att ta en närmare titt på Inkomstdeklaration 1 och varför det är viktigt att ha koll på vilka avdrag du kan göra för att optimera din skattesituation.
Share by: