Omvänd skattskyldighet är kopplad till momsen och innebär att det är köparen som är ansvarig för att betala momsen. Du som säljare ska alltså inte ta ut någon moms på fakturan du skickar till din kund. Istället ska du ange köparens momsregistreringsnummer samt en kommentar om varför du inte tagit ut någon moms. Det kan till exempel vara vid:
Omvänd skattskyldighet inom Sverige används till stor del inom bygghandeln. Orsaken till det är att motverka skattefusk när en köpare drar av momsen som i sin tur inte betalas av säljaren. När det kommer till omvänd skattskyldighet inom EU är det framför allt vid transporter av varor mellan två länder det används. Viktigt då är att köparen behöver ha ett momsregistreringsnummer i sitt egna land. Slutligen om det gäller omvänd skattskyldighet utanför EU så ska det som köps av en svensk deklareras och betalas moms på varan eller tjänsten som vanligt. Nedan så redogör vi lite mer utförligt för respektive område.
Handel inom EU
Handeln inom EU ska i regel vara momsfri då frihandel inom unionen är ett av EU:s viktigaste grundprinciper. Det innebär då att när du säljer varor eller tjänster till ett annat företag inom EU ska du inte lägga på moms på försäljningen. Samtidigt ska du inte heller betala moms på det du handlar inom EU.
Det som är viktigt att tänka på vid försäljning av varor och tjänster inom EU är att ansvaret ligger på säljaren att kontrollera att köparen har ett godkänt så kallat VAT-nummer - alltså ett momsregistreringsnummer i sitt egna land. Detta kan man enkelt kontrollera via den här hemsidan .
Det är också säljarens ansvar att kunna bevisa att varan har lämnat Sverige eller att tjänsten är omsatt utanför Sverige för att kunna nyttja den omvända skattskyldigheten.
“Byggmoms” - omvänd skattskyldighet inom byggsektorn
Kanske har du hört talas om begreppet “byggmoms”? Det är just den omvända skattskyldigheten man pratar om då. Inom byggsektorn har momsbefrielse införts och det är dels för att förebygga skattefusk. Men också för att lätta på momsen i mellanleden innan slutkunden blir aktuell för fakturering. Enkelt förklarat så ska moms inte läggas på vid byggtjänster som säljs vidare till andra byggföretag. Dock är det inte fullt så enkelt eftersom det både finns krav och undantag för när reglerna ska gälla. Vår guide nedan förtydligar dessa regler.
Du
ska använda omvänd skattskyldighet om följande
två villkor är uppfyllda:
Du
ska använda omvänd skattskyldighet om du
säljer…
- mark- och grundarbeten.
- bygg- och anläggningsarbeten.
- bygginstallationer.
- slutbehandling av byggnader.
- uthyrning av bygg- och anläggningsmaskiner med förare.
Undantag
Precis som för de flesta skattereglerna finns det undantag när det kommer till omvänd skattskyldighet. För vissa tjänster ska den omvända skattskyldigheten inte tillämpas. Då ska du istället lägga på 25 % moms vid försäljning. Dessa tjänster är följande:
Saker du som säljare kan tänka på:
- Att det finns en relevant bestämmelse i mervärdesskattelagen.
- Att det finns en relevant bestämmelse i mervärdesskattedirektivet.
- Eller någon annan uppgift som visar att köparen är skyldig att betala momsen.
- Ruta 35: vid försäljning av varor till annat EU-land.
- Ruta 39: vid försäljning av tjänster till en näringsidkare i annat EU-land.
- Ruta 41: vid försäljning när köparen är skattskyldig i Sverige.
Sker du som köpare kan tänka på:
- Ingående moms - Ruta 48.
- Utgående moms - Ruta 30, 31 eller 32.
- Ruta 20 vid inköp av varor från annat EU-land.
- Ruta 21 vid inköp av tjänster från annat EU-land.
- Ruta 22 vid inköp av tjänster från land utanför EU.
- Ruta 23 vid inköp av varor i Sverige.
- Ruta 24 vid inköp av tjänster i Sverige.
Natural Numbers